Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczarki nadziewane z sosem pomidorowym

To danie pasuje na ciepłą kolację. Możesz do niego użyć pieczarek odmiany portobello. Są bardzo efektowne, mają wielkie kapelusze, więc też wygodnie je faszerować.

Składniki

  • 8 dużych pieczarek
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 2 duże cebule dymki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 10 dag sera gouda
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz biały, majeranek

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pieczarki oczyścić. Oderwać nóżki i drobno pokroić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Posiekać cebule (szczypior zachować) zrumienić, dodać nóżki pieczarek, usmażyć, dołożyć mięso, natkę, przyprawy, smażyć mieszając. 

2. Pomidory przelać z puszki do rondla, razem z sosem (jeśli są w całości, pokroić), dodać śmietanę, podgrzewać, mieszając na małym ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach.

3. Kapelusze grzybów ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu. Każdy napełnić masą mięsną. Wokół pieczarek wylać sos pomidorowo-śmietankowy. Grzyby posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20 min, posypać szczypiorem. 

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje