Reklama

Pieczarki faszerowane

Pieczarki, boczniaki lub grzyby leśne. Zapraszamy na aromatyczną grzybową ucztę.

Składniki

  • 8 dużych pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 250 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 80 g sera żółtego, np. morskiego lub goudy
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać), odetnij nóżki. Nóżki pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce. 

W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć połowę cebuli, zeszklij. Dodaj pomidory oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Duś ok. 10 min. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Na rozgrzanym oleju zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj pokrojone nóżki pieczarek. Mieszając smaż ok. 5 min. Do mięsa dodaj wystudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij kapelusze pieczarek. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Wierzch posyp startym serem i zalej sosem pomidorowym. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.

Reklama

Zobacz także:

Panna cotta z truskawkami

Szarlotka z kruszonką w słoiku

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy