Reklama

Reklama

Pięć sposobów na pyszne lemoniady

W upały pić musimy, jednak nie zawsze mamy ochotę sięgać po zwykłą wodę. Oto pięć pomysłów na zrobienie pysznej lemoniady. Taka lemoniada nie tylko ugasi pragnienie, ale też orzeźwi nas, sprawiając, że poczujemy się lepiej.

Warto zainwestować w szklany dzbanek, który wypełniony po brzegi lemoniadą, zachęci domowników do sięgania po napój, zwłaszcza, gdy wrzucimy do niego listki świeżej mięty, kawałki owoców, bądź gałązki np. lawendy. Oprawa wizualna ma znaczenie - częściej będziemy sięgać po trunek, jeśli zachęci nas także swoim wyglądem.  

Reklama

Gdy z nieba leje się żar, nie ma nic lepszego niż schłodzenie się kubkiem zimnej lemoniady. Klasykiem jest oczywiście lemoniada z cytryną i listkami mięty - tę pewnie wszyscy potrafią zrobić. Chłodzący napój podać możemy jednak w wielu wersjach - oto nasze propozycje.

Lemoniada lawendą

Lemoniada z lawendą pięknie prezentuje się w szklanym dzbanku na stole. Świeżą lawendę należy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem około pięć minut. Gdy wystygnie, przelać do dzbanka. Dodać sok z połówki cytryny, łyżkę syropu klonowego i kilka łodyżek lawendy. Całość należy uzupełnić zimną wodą. Można wrzucić też kostki lodu.

Lemoniada z ogórkiem

Ogórek znakomicie nada się do zrobienia lemoniady. Sam w sobie orzeźwia, bo w 96 proc. składa się z wody. Niektórzy doradzają, żeby zmiksować go z wodą, a następnie przecedzić - zazwyczaj jednak chcemy napój zrobić szybko, w takim wypadku proponujemy wersję z pociętymi plasterkami ogórka. Jeden duży okaz kroimy i wrzucamy do litra zimnej wody. Dorzucamy kilka listków mięty i odstawiamy do lodówki na godzinę, by woda nabrała charakterystycznego smaku ogórka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje