Reklama

Pianki Marshmallow

Te słodkie przekąski umilą najmłodszym ich święto, a Tobie nie przysporzą zbyt wiele pracy.

Składniki

  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: aromaty i barwniki
  • 100 g białej czekolady
  • cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Połową wysyp dno formy. 3/4 szklanki wody z cukrem i łyżką miodu zagotuj. Następnie zanurz w płynie termometr cukierniczy i doprowadź do temperatury 125°C.  

2. W drugim garnku połącz żelatynę z resztą wody. Odstaw na 3-5 minut, aż napęcznieje. Podgrzej, by żelatyna zrobiła się płynna (nie gotuj!). Dodaj aromat, możesz też barwnik. Wymieszaj. 

3. Ubij białka. Do podgrzanego do odpowiedniej temperatury syropu zacznij powoli dolewać żelatynę (uważaj, by się nie sparzyć). Wymieszaj i powoli wlej do ubitych białek. Mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lepiąca. Następnie wylej ją na przygotowaną wcześniej formę i pozostaw na 12 godzin, by stężała. Po tym czasie wysyp na deskę resztę cukru pudru, wyłóż masę i wykrawaj foremkami ulubione kształty. 

Reklama

4. Pianki nadziej na patyki do szaszłyków. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zanurzaj w niej pianki, obtocz posypką cukrową. 

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy