Reklama

Reklama

Pianka cytrynowa

Idealna na upalne dni.


Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka agrestowa
  • plasterki limonki i listki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 łyżki cukru pudru
  • bita śmietana w sprayu
  • masło do formy

Reklama

1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku, wystudzić. Galaretkę agrestową rozpuścić osobno w 500 ml wody, wystudzić.

2. Mleko wlać do wysokiego naczynia, ubijać kilka minut mikserem na najwyższych obrotach, dosypać cukier puder, nadal ubijać, dolewając porcjami wystudzone galaretki cytrynowe.

3. Galaretkę agrestową rozlać do niedużych naczyń (salaterek albo foremek silikonowych) wysmarowanych masłem. Wstawić do lodówki do stężenia. Na stężoną galaretkę wylać puszystą piankę, ponownie odstawić do stężenia. Deser łatwo wyjąć z salaterki, zanurzając naczynie na kilka sekund we wrzątku. Ozdobić miętą i kleksem bitej śmietany. Najlepszy jest następnego dnia.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje