Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Perfekcyjne pieczone ziemniaki

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Wypróbuj ziemniaki wg przepisu Rezy!


Składniki

  • 4 duże ziemniaki, obrane i przekrojone na pół.
  • 125 ml oleju i masła
  • sól i pieprz
  • smalec z kaczki

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

2. Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i podgotuj 5 minut.

3. Odlej ziemniaki przy pomocy durszlaka i lekko potrząśnij lub nakłuj widelcem.

4. W międzyczasie wrzuć masło i olej na blachę do pieczenia i podgrzej w piekarniku, aż masło się rozpuści.

5. Wyjmij blachę z piekarnika i delikatnie ułóż ziemniaki.

6. Polej ziemniaki gorącym tłuszczem.

7. Przypraw solą i pieprzem i wrzuć do piekarnika.

8. Co jakiś czas polewaj ziemniaki tłuszczem.

9.   Piecz około 50 minut, aż uzyskasz złocisty kolor a ziemniaczki staną się chrupiące. Podawaj na talerzu.

Wskazówka: użyj kaczego bądź gęsiego smalcu, by nadać ziemniakom dodatkową głębię i bogactwo smaku.

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

 Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

 Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".

 "Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"

Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

Reklama

Reklama

Reklama