Reklama

Penne ze szpinakiem i szynką

Wyjątkowo łatwy i szybki przepis na sycący i smaczny obiad.

Składniki

  • 400 g makaronu, np. penne
  • 450 g szpinaku liściastego świeżego lub mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plastrów szynki
  • 50 g sera typu parmezan lub żółtego
  • 200 g śmietany 30%
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • oliwa
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Szpinak myjemy i osuszamy lub rozmrażamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusimy kilka minut, po czym dodajemy porwaną na kawałki szynkę i zalewamy śmietaną. Gotujemy jeszcze 5 minut. 

2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do miseczek i polewamy sosem. Posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii. Możemy też na wierzch położyć plasterek szynki. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy