Reklama

Reklama

Pełnoziarnista tortilla

Składniki

  • 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do misy robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie, jednak należy wtedy dłużej wyrabiać). Dodać ½ szklanki wody i olej. Całość wyrabiać około 3 minut (jeśli ręcznie, to dłużej), aż wszystkie składniki połączą się w kulę, a ciasto będzie gładkie i lśniące. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki, jeżeli za suche - więcej wody. Wyjąć i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę, spłaszczając ją tak, aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut, aby ciasto odpoczęło.

Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, aż pojawią się bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć. Placki przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły. Podawać od razu lub jeść na zimno z dowolnymi dodatkami.

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"

Zobacz także:




Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje