Reklama

Reklama

Pęczotto z grzybami leśnymi i tymiankiem

Idealne jako lunch box. Przepis na 2 porcje.

Składniki

  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki posiekanego jarmużu
  • 150 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • sól kłodawska, pieprz, tymianek
  • do posypania: 2 łyżki startego oscypka lub parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Reklama

Kaszę namocz przez noc. Na głęboką patelnię wlej olej lub masło, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i grzyby oraz seler naciowy i przypraw solą i pieprzem. Duś około 5 minut. Dodaj odsączony z wody pęczak, wlej 1 szklankę bulionu, dodaj dużą szczyptę tymianku i duś na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Następnie porcjami dolewaj bulion i duś kaszę do miękkości. Dodaj jarmuż i duś jeszcze 5 minut. Na koniec posyp startym serem i natką.

Przepis pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności"


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje