Reklama

Pavlova z jeżynami

Znany i lekki deser w wydaniu z sezonowymi owocami.

Składniki na bezę

  • 7 białek
  • 30 dag cukru drobnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól

Składniki do dekoracji

  • 500 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 25 dag sera mascarpone
  • 25 dag jeżyn
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • ekstrakt z wanilii

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić na sztywno, dosypując porcjami cukier (dodawać po łyżce po każdej minucie ubijania). Na koniec dodać szczyptę soli, sok, skórkę i mąkę. Piana powinna być gęsta, gładka i błyszcząca. 

2. Dwa arkusze papieru do pieczenia rozłożyć na 2 blachach do pieczenia. Na papierze postawić 2 talerze deserowe, obrysować ołówkiem, zdjąć. Pianę podzielić na dwie części, rozprowadzić na okręgach przy pomocy łopatki. Nie wyrównywać wierzchu. 

3. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C z włączonym termoobiegiem. Piec 7 min, zmniejszyć temp. do 100°C, piec jeszcze 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika suszyć jeszcze 4 godziny. 

4. Jeżyny umyć, starając się ich nie pognieść. Odsączyć. 5 Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami ser mascarpone i przesiany cukier puder. Doprawić skórką cytrynową i esencją waniliową. Blaty bezowe przekładać kremem i owocami, schłodzić. 

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy