Reklama

Patisony faszerowane mięsem mielonym

Są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają dużo potasu, wapnia i żelaza. Cukinie, kabaczki oraz patisony świetnie smakują w panierce i farszu, ale też na przykład w postaci placków.

Składniki

  • 4 duże żółte patisony
  • 300 g mielonej wołowiny
  • duża cebula
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • 2 pietruszki (plus natka)
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka bulionu
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej w garnku 4 łyżki oliwy. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mieloną wołowinę. Oprósz solą i pieprzem. Smaż przez 15 minut na średnim ogniu, mieszając. 

2. Na podsmażone mięso wylej mleko. Duś przez kilka minut, aż płyn odparuje, a następnie wlej bulion. 

3. Odetnij wierzchołki patisonów. Wydrąż warzywa. Miąższ pokrój i dodaj do mięsa razem z posiekanymi paprykami, pietruszkami i natką. Smaż przez 5 minut. 

4. Napełnij farszem patisony i wstaw do piekarnika. Piecz w 175 st. C przez 40 minut.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy