Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pasztet z cielęciny

Pasztet świetnie nadaje się do kanapek.

Składniki

  • 50 dag cielęciny
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 1 litr białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cynamon
  • 4 łyżki masła
  • sól, biały i kajeński pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżeczka żelatyny
  • 3 goździki
  • 4 liście laurowe
  • imbir
  • szklanka żurawiny

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na połowie masła. Dodaj po szczypcie soli, pieprzu białego i kajeńskiego, gałki, cynamonu i imbiru. Wsyp goździki, liście laurowe i wlej wino. Wymieszaj, włóż mięso i odstaw na noc do lodówki. 

2. Po tym czasie mięso wyjmij i trzykrotnie zmiel (marynatę zachowaj). Wymieszaj z żółtkami i pianą z białek. Dopraw solą i białym pieprzem. 

3. Formę wysmaruj resztą masła i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę pasztetową. Piecz w temp. 180°C przez godzinę. l Marynatę przecedź, dodaj żurawinę i gotuj, aż odparuje połowa płynu. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Wystudź i polej pasztet.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: cielęcina | pasztet

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje