Reklama

Pasztet po królewsku ze śliwkami

Składniki

  • 20 dag wątróbki cielęcej
  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • pół szklanki mleka
  • 35 dag słoniny
  • 40 dag cielęciny
  • 2 jajka
  • 20 dag śliwek suszonych
  • 2 cebule
  • 15 dag smalcu
  • 2 bułki
  • gałka muszkatołowa
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • olej
  • sól i pieprz

Wątróbkę pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Śliwki zalej wrzątkiem, po paru minutach odsącz, pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę, słoninę, cielęcinę pokrój, oprósz solą i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj grubo pokrojoną cebulę. Całość przykryj i duś, aż mięso puści sok. Wówczas wsyp ziele angielskie, liście laurowe i świeżo mielony pieprz. Zalej 3 szklankami wody i duś przez godzinę.

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj wątróbkę i bułkę. Duś, aż bułka wchłonie cały płyn. Następnie wystudź i trzykrotnie zmiel. Masę przypraw gałką muszkatołową. Wbij jajka, dodaj śliwki i dokładnie wymieszaj. 

Reklama

Foremkę wysmaruj olejem. Przełóż do nich masę i mocno ją ubij, stukając foremkami o blat stołu. Wetknij śliwki.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temp. 200° C.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy