Reklama

Reklama

Pasztet mięsno-warzywny

Zamiast pieczarek można dodać do pasztetu suszone grzyby. Wcześniej trzeba je namoczyć, ugotować i drobno posiekać.

Składniki

  • 60 dag cielęciny
  • 20 dag boczku
  • po 10 dag pieczarek, cebuli,
  • bułki tartej i żółtego sera
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 ugotowana marchew
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Cielęcinę i boczek drobno pokroić, przesmażyć z pieczarkami i cebulą, zalać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać bułkę i śmietanę. Przestudzić, trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Masę wymieszać z jajkami i startym serem. Przyprawić solą i pieprzem. 1/3 masy połączyć z posiekaną natką i drobno pokrojoną marchewką. Tę masę rozsmarować na spodzie i brzegach formy pasztetowej. Na niej rozsmarować masę podstawową. Przykryć folią aluminiową, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i piec w temp. 225°C przez 1 godzinę. Wystudzić.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc2020

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje