Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pasztet drobiowy w cieście

Przygotowanie tego pasztetu najlepiej rozłożyć na dwa dni. Wtedy mamy pewność, że będzie taki, jakiego oczekujemy.

Składniki 

Reklama

Na 12 porcji: 80 dag drobiowej wątróbki (z indyka, kurczaka, kaczki), 8 gałązek tymianku, 1,5 szklanki czerwonego wina, sóll 15 dag masła + do wysmarowania formy, 4 jajka + 1 do posmarowania, 10 dag suszonego mango (lub moreli), 10 dag suszonych borówek, 10 dag nieobranych i niesolonych pistacji, 40 dag ciasta francuskiego, pieprz.

Przygotowanie

Wątróbkę oczyść i pokrój w mniejszą kostkę. Włóż do misy, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Całość zalej winem i odstaw na noc do lodówki. Wątróbkę zmiksuj. Do piure dodaj kawałki masła i wbij jajka. Ponownie zmiksuj. Masę wątróbkową wlej do misy. Wrzuć pokrojone mango, borówki, pistacje i resztę wątróbki. Ciasto francuskie rozwałkuj na dwa placki. Formę na pasztet wysmaruj masłem i dokładnie wyłóż jednym kawałkiem ciasta. Wlej masę i przykryj resztą ciasta. Krawędzie i plaster ciasta do przykrycia posmaruj rozmąconym jajkiem.Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 150 °C. Gotowy, wystudzony pasztet pokrój w grubsze plastry. Podawaj z pieczywem czosnkowym.

22/2016 Na żywo

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje