Reklama

Paszteciki z pieczarkami i borowikami

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła

Składniki na farsz

  • 500 g pieczarek
  • 100 g suszonych borowików
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz

Składniki dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminku

1. Do miski wsyp mąkę. Zrób dołek, wkrusz drożdże  i wsyp cukier. Wlej ciepłe  mleko, wymieszaj i przykryj  ściereczką. Odstaw na  15 minut do wyrośnięcia.

2. Dodaj sól i jajka, wymieszaj. Wlej roztopione masło i wyrób ciasto. Odstaw na godzinę.

3. Pieczarki obierz i drobno pokrój, a cebulę posiekaj.  Dodaj namoczone dzień wcześniej, pokrojone grzyby. Podsmaż na oleju. Dopraw  do smaku pieprzem i solą.

4. Rozwałkuj ciasto i podziel na 15 części. Na każdy nałóż  farsz i uformuj pasztecik.

Reklama

5. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem. Piecz w 180 st. C przez około 20 minut.

6. Przełóż paszteciki na  posmarowaną tłuszczem tackę i zawiń w folię. Zamroź.

Superbakteria szaleje! Jak się chronić?


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy