Reklama

Reklama

Pasta łososiowa

Jesteście fanami serialu "Przyjaciele"? Zawsze marzyliście o tym, żeby spróbować przysmaków, którymi bohaterzy produkcji zajadali się na ekranie? Teraz macie szansę odtworzyć słynne dania. Przepisy znajdziecie w książce Teresy Finney "Ten, w którym są wszystkie przepisy".

Gdy urządzasz partyjkę pokera, nie zapomnij o odpowiednich przekąskach: chipsach, orzeszkach, sosie guacalmole, no i paście łososiowej. W końcu taka rozrywa dla wyższych sfer wymaga właściwej oprawy kulinarnej, prawda?

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki stołowe szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 mała cytryna
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki stołowe oliwy extra virgin
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szalotki, drobno posiekanej
  • 500 g surowego łososia (filet), pokrojonego na mniejsze kawałki

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kromki bagietki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skropl oliwą i piecz przez ok. 3 minuty, aż się zarumienią. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na bok.

2. Wlej wino do niedużego rondla, doda szalotkę i gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj kawałki łososia.

3. Gotuj łososia przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż mięso się zetnie i przestanie być przejrzyste.

4. Odcedź rybę i szalotkę na drobnym sicie i przełóż do dużej miski. Dodaj majonez, szczypiorek i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.

5. Nakładaj do małych miseczek i podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki.

Smacznego!

Zobacz także:


Fragment książki

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: łosoś | pasta do chleba | smarowidło rybne

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje