Reklama

Parmigiana

Włoskie smaki.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • łyżka mąki
  • jajko
  • 2 szklanki pasty pomidorowej
  • cebula
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • 20 dag tartego parmezanu
  • sól
  • bazylia

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w cienkie plastry. Oprósz je solą i ułóż warstwami, tworząc piramidkę. Odstaw je na godzinę, następnie dokładnie umyj pod zimną wodą i osusz. Plastry bakłażana oprósz mąką i obtocz w roztrzepanym jajku. Następnie obsmaż na patelni po ok. 3 minuty z każdej strony.

W garnku na oliwie zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pastę pomidorową, kilka listków bazylii i szczyptę suszonego oregano. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Na dno żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu pomidorowego. Ułóż piramidki bakłażana i zalej resztą sosu. Następnie posyp serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 °C przez 30 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy