Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Papryki nadziewane z ciecierzycą

Pełno jej na straganach! Czerwona, zielona, żółta, długa, okrągła... Nic, tylko zajadać!

Składniki

  • 4 długie słodkie papryki
  • 10 dag kaszy kuskus
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 50 dag pomidorów
  • 15 dag pomidorków cherry
  • 20 dag małych pieczarek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 cebule dymki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili, oregano, cukier

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Wrzącym bulionem zalać kuskus, przykryć, zostawić na 5 minut. Dymkę umyć, pokroić w pierścienie. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórę, sok wycisnąć. Ciecierzycę odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać 2 łyżki oliwy, doprawić solą, pieprzem i oregano. 

2. Czosnek pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie. Dodać obrane pomidory, sól, pieprz, chili, szczyptę cukru, dusić pod przykryciem 15 min. Pomidorki cherry przekroić na pół, pieczarki umyć, papryki naciąć wzdłuż, oczyścić z nasion. 

3. Do żaroodpornego naczynia przelać sos pomidorowy, włożyć pieczarki i pomidory cherry. Spiczaste papryki nadziać farszem z ciecierzycą, ułożyć w sosie. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych otworach, posypać paprykę, piec 30 minut w temp. 180°C. Od razu podawać.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje