Reklama

Reklama

Papryki faszerowane kaszą

Sposób gotowania bulguru zależy od wielkości ziaren. Drobny wystarczy zalać wrzątkiem (półtorej szklanki na szklankę kaszy), gruby gotować 10 min (zalać płynem w proporcji 2:1).

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
  • 4 papryki (2 żółte i 2 czerwone)
  • 1 cukinia
  • 3 cebule
  • 20 dag sera feta
  • po 1/2 pęczka tymianku, bazylii i natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jedną cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Kaszę opłukać, wsypać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać półtorej szklanki bulionu, zagotować, zdjąć z ognia, zostawić na 12 min do napęcznienia. Papryki umyć, przekroić na połówki, usunąć nasiona.

2. Cukinię umyć, pokroić na kawałki, smażyć pięć minut na oleju, doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć. Zioła opłukać, posiekać. Napęczniałą kaszę wymieszać z cukinią, fetą i ziołami, doprawić. Farszem napełnić połówki papryk. 

3. Pozostałe cebule obrać, pokroić w plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyć papryki, zalać wrzącym bulionem. Jajko rozkłócić ze śmietaną, polać papryki z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekać 30 minut. Podawać gorące.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: Faszerowane papryki | kasza

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje