Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Papryki faszerowane kaszą

Sposób gotowania bulguru zależy od wielkości ziaren. Drobny wystarczy zalać wrzątkiem (półtorej szklanki na szklankę kaszy), gruby gotować 10 min (zalać płynem w proporcji 2:1).

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
  • 4 papryki (2 żółte i 2 czerwone)
  • 1 cukinia
  • 3 cebule
  • 20 dag sera feta
  • po 1/2 pęczka tymianku, bazylii i natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jedną cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Kaszę opłukać, wsypać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać półtorej szklanki bulionu, zagotować, zdjąć z ognia, zostawić na 12 min do napęcznienia. Papryki umyć, przekroić na połówki, usunąć nasiona.

2. Cukinię umyć, pokroić na kawałki, smażyć pięć minut na oleju, doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć. Zioła opłukać, posiekać. Napęczniałą kaszę wymieszać z cukinią, fetą i ziołami, doprawić. Farszem napełnić połówki papryk. 

3. Pozostałe cebule obrać, pokroić w plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyć papryki, zalać wrzącym bulionem. Jajko rozkłócić ze śmietaną, polać papryki z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekać 30 minut. Podawać gorące.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: Faszerowane papryki | kasza

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje