Reklama

Reklama

Papryki faszerowane

1. Do garnka przekładamy kaszę jaglaną, zalewamy 600 ml bulionu i gotujemy 30 minut, aż kasza wchłonie płyn, studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

2. Z umytych papryk odkrawamy górę z ogonkiem, wydrążamy pestki. Umytą dymkę ze szczypiorem siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pieczarki, pod koniec dodajemy dymkę ze szczypiorkiem. Zalewamy pozostałym bulionem i dusimy 5-7 minut. Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy i zaprawiamy nią pieczarki. Dodajemy ser żółty, mieszamy i dusimy 2-3 minuty. Na koniec łączymy z kaszą jaglaną, doprawiamy pieprzem i solą. 

3. Nadzieniem wypełniamy papryki i zakrywamy górą z ogonkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim papryki i pieczemy 45-50 minut w 180ºC. 

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje