Reklama

Reklama

Papryka z rozmarynem

Prosta, aromatyczna przekąska, która idealnie sprawdzi się przy każdej okazji.

Składniki

  • 8 dużych papryk czerwonych
  • sól
  • 8 ząbków czosnku
  • suszony rozmaryn
  • oliwa

Przepis pochodzi z 344. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Paprykę ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 20-30 minut.

Po tym czasie wyjąć z pieca i włożyć na kilka minut do rękawa odpornego na wysoką temperaturę. Zaparzyć.

Gdy papryka lekko przestygnie, zdjąć skórkę. Każdy owoc przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w paski o szerokości mniej więcej 2 cm. Ułożyć w naczyniu o płaskim dnie. Oprószyć solą, przecisnąć i rozsmarować ząbek czosnku. Posypać rozmarynem, skropić oliwą. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy. Zalać oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać na pieczywie. Papryka może być samodzielnym daniem, przystawką lub dodatkiem do mięs. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło - po podgrzaniu.

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Dowiedz się więcej na temat: Papryka z rozmarynem | przekąska na każdą okazję

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje