Przejdź na stronę główną Interia.pl

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Masz ochotę na kalejdoskop smaków i kolorów na talerzu z pysznościami? Polecamy wyśmienite i apetycznie wyglądające warzywo z nadzieniem.

 

Składniki

  • 3 papryki
  • 30 dag mięsa mielonego
  • chili
  • szklanka kaszy kuskus
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek sosu czosnkowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku

Reklama

 Kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzącym bulionem.

Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aż kasza zrobi się miękka.

Po tym czasie rozdrobnij kuskus widelcem.

Jeśli do przygotowania kaszy użyjesz wody, dodaj do niej 2 łyżki oliwy z oliwek lub łyżkę masła.

Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, chili i drobno pokrojoną cebulę. Dodaj mięso mielone. Całość smaż na małym ogniu.

Do usmażonego już mięsa dodaj gotowy kuskus i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Papryki umyj i osusz. Z każdej odetnij kapelusz i usuń ze środka gniazda nasienne.

Przygotowanym farszem nadziej papryki do połowy i dokładnie dociśnij łyżką.

Na wierzch wlej kilka łyżek sosu czosnkowego wymieszanego ze śmietaną. Wbij jajko.

Papryki przykryj kapeluszami i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 190°C przez 30 minut. Przed podaniem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje