Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Papryczki faszerowane serami

Jeśli nie masz pomysły na imprezową przekąskę, albo kolację - oto przepis na papryki faszerowane serami.

Składniki

  • 4 duże słodkie podłużne papryki
  • 15 dag łagodnego żółtego sera (np. gouda)
  • 20 dag fety
  • 12 plasterków szynki
  • 1 kubek śmietany 22%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, fetę rozkruszyć. Szczypiorek opłukać, posiekać, czosnek rozetrzeć. 

2. Ser żółty wymieszać z 2/3 pokruszonej fety, posiekanym szczypiorkiem (1 łyżkę odłożyć do dekoracji), czosnkiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. 

3. Papryki umyć, odciąć część od strony ogonka, usunąć gniazda nasienne. Papryki nadziać masą serową, zamknąć "przykrywkami". Każdą paprykę owinąć trzema plasterkami szynki.

4. Rozgrzać olej na patelni. Włożyć papryki, smażyć, aż szynka się zrumieni. Obsmażone papryki ostrożnie przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Zapiekać 20 minut w temp. 180°C. 5 Papryki podawać w naczyniu, w którym się zapiekały, posypane fetą i szczypiorkiem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje