Przejdź na stronę główną Interia.pl

Papardelle z karmelizowaną czerwoną kapustą i gorgonzolą

Kiedy pierwszy raz przyrządziłam ten makaron, nie mogłam wyjść z podziwu, że przerobiłam zwykłą czerwoną kapustę na takie cudo.

Wiem, nie brzmi to skromnie, ale w tym wypadku nie potrafię opisać innymi słowami, jak pyszne jest danie przygotowane według poniższego przepisu. Długo duszona kapusta nabiera słodkości, która idealnie komponuje się z ostrym serem, rozpływającym się powoli na ciepłym makaronie. Poezja - wprost idealna na wyjątkowe zimowe wieczory, koniecznie z kieliszkiem czerwonego wina.

Reklama

Składniki:

1 mała główka czerwonej kapusty

1 czerwona cebula

100 g gorgonzoli

40 g masła

100 ml octu balsamicznego

4 łyżki cukru

2 gałązki świeżego tymianku

350 g makaronu papardelle

garść orzechów włoskich

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

Na maśle zeszklij drobno posiekaną czerwoną cebulę z listkami tymianku. Z kapusty wytnij głąb i drobno ją poszatkuj. Włóż kapustę do garnka z cebulą i smaż chwilę na wolnym ogniu, by kapusta dokładnie pokryła się masłem. Po chwili dodaj cukier, trochę soli i ocet, zmniejsz ogień na minimalny i duś do miękkości przez około 40 minut. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente, a następnie przełóż do karmelizowanej kapusty z odrobiną wody z gotowania. Dokładnie wymieszaj i nałóż do miseczek. Na wierzchu rozkrusz gorgonzolę i posyp pastę uprażonymi orzechami.

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" Dominiki Wójciak


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje