Reklama

Reklama

Pan pomidor: Kuchnia dla początkujących

Tarta biało-czerwona to propozycja dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kulinarne kroki. Tym daniem zachwycisz przyjaciół.

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 10

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 75 dag pomidorów
  • 4 opakowania sera mozzarella
  • 15 dag gotowego pesto
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 pęczek bazylii do dekoracji

Przygotować blachę o wymiarach 42 x 24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, wylepić nim formę w taki sposób, aby brzegi zachodziły na jej boki z każdej strony na wysokość 1 cm. Widelcem można zrobić wzorek dookoła, przyciskając go do brzegów ciasta. Ciasto przykryć papierem pergaminowym, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Mozzarellę odcedzić i również pokroić w plasterki grubości 1 cm. 

Pestki zrumienić na suchej patelni. Ostudzić, posiekać, wymieszać z bułką tartą. 

Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Rozsmarować na nim pesto, posypać pestkami z bułką. Pomidory i ser układać na cieście naprzemiennie, tak, by lekko na siebie zachodziły. Całość oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić na 6 min do piekarnika nagrzanego do 200°C. Tartę podawać ostudzoną, udekorowaną listkami bazylii. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: tarta | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje