Reklama

Reklama

Pampuchy z serem i miętą

Miękkie, puszyste i obłędnie słodkie. Takie są właśnie pampuchy z serem i miętą z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • ½ mąki
  • 250 ml mleka
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • zaczyn drożdżowy

Składniki na zaczyn

  • 4 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki

Składniki na nadzienie

  • ½ kg sera białego
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 5 dag masła
  • kilka listków mięty

Składniki do podania

  • borówki zasypane cukrem (w słoiku)
  • śmietana

Składniki dodatkowe

  • jajko do posmarowania bułeczek

Przepis pochodzi z 308. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić. Do ciepłego mleka wrzucić masło i też odstawić. Zrobić farsz. Do zmielonego sera wybić jajko. Wsypać cukier i budyń, dodać miękkie masło oraz posiekaną miętę. Wymieszać i wstawić do lodówki.

Mąkę przesiać do miski, połączyć z zaczynem, wybić jajka. Posolić. Wlać przestudzone mleko z masłem. Wymieszać łyżką, wyrobić ręką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Urwać kawałek ciasta, uformować płaski placuszek, nałożyć farsz i skleić. Ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem (kłaść sklejeniem do dołu). Część bułeczek od spodu oprószyć mąką, ułożyć na ściereczce, naciągniętej na garnek z wrzątkiem. Poczekać chwilę, by pampuchy jeszcze podrosły.

Bułki ułożone na blasze posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec na złoty kolor w temp. 180 st. C. Pampuchy ułożone na ściereczce przykryć i uparować. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i borówkami ze słoika.

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pampuchy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje