Reklama

Reklama

Paluszki z cukinii w panierce z parmezanem

Cukinia jest pyszna, lekka, prosta w obróbce i łatwa do przyrządzenia na setki sposobów. Polecamy przepis na to smaczne warzywo w wersji przekąski.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1 garść kiełków (np. rukoli, rzeżuchy)
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć delikatnie z jogurtem. 

2. Cukinie dokładnie wyszorować (nie trzeba ich obierać). Jeśli są duże, przekroić na pół. Pokroić w dość cienkie słupki o długości ok. 10 cm. Posypać solą, pieprzem i papryką. 

3. Jajko dobrze roztrzepać w misce. Do drugiej wsypać bułkę tartą, wymieszać z parmezanem. Słupki cukinii zanurzać w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z serem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pilnować, żeby się nie stykały. Piec około 10 minut w temp. 200°C. Cukinia powinna pozostać jędrna i twardawa, a panierka – zrobić się rumiana i chrupiąca. Upieczone paluszki posypać na talerzu kiełkami. Podawać z sosem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje