Reklama

Reklama

Palce lizać

Lasagne z brokułami to pomysł na rodzinną kolację. Łatwa w przygotowaniu udaje się za każdym razem.

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 6

Składniki

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 2 brokuły
  • 5 plasterków szynki
  • 1 cebula
  • 20 dag
  • żółtego sera (np. gouda)
  • 1/4 szklanki białego wina (wytrawnego)
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek do dekoracji

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, zasmażyć z mąką. Dolać wino, śmietanę i mleko, zagotować. 

Reklama

Brokuły umyć i podzielić na małe różyczki. Obgotować ok. 3 min (by były lekko twarde). 

Na dno naczynia do zapiekania wlać pół szklanki wody z gotowanych brokułów. Ułożyć trzy plastry lasagne, warstwę brokułów, 1/3 sosu śmietanowego, następne trzy plastry lasagne, plastry szynki, 1/3 sosu, znów trzy plastry lasagne. Polać pozostałym sosem. Ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, posypać z wierzchu.

Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Włożyć lasagne, piec około 30-40 min. Wyjąć, udekorować gałązkami tymianku. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: pieczenie | ser | brokuły | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje