Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Paella z kurczakiem

Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko wspomnienia i zdjęcia. Również smaki i aromaty lokalnych potraw. Przedstawiamy smak Hiszpanii- paella w wersji z kurczakiem.

Składniki

  • 300 g ryżu (do paelli lub risotto)
  • 1 cebula
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w małą kostkę. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekaj. 

2. Bulion podgrzej. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wsyp ryż, smaż 1-2 min. Zalej gorącym bulionem. Dodaj paprykę oraz marchewkę. Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 min (ryż powinien wchłonąć płyn i być miękki). 

3. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Do ryżu dodaj koncentrat pomidorowy oraz mięso, wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze 1-2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje