Reklama

Paella z krewetkami i kiełbasą

Paella to tradycyjne hiszpańskie danie. Wspaniale smakuje z owocami morza, warzywami i przyprawami. Ta potrawa nie lubi pośpiechu.

Składniki

  • 300 g surowych, oczyszczonych krewetek bez głów
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 300 g wieprzowiny, np. łopatki
  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 250 g pomidorów czereśniowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g zielonej fasolki
  • 300 g ryżu do paelli
  • szczypta szafranu i kuminu
  • natka
  • 1/2 l bulionu z kurczaka
  • pół cytryny
  • sól i pieprz
  • wędzona papryka w proszku

1. Rozgrzej na dużej patelni oliwę, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dołóż obsmażonego w osobnym naczyniu kurczaka i wieprzowinę, a gdy będą miękkie, pokrojoną kiełbasę i krewetki.

2. Wrzuć umytą i pokrojoną w paski paprykę oraz zieloną fasolkę.

3. Umyj i dodaj pomidory. Gdy odparuje sok, wlej trochę bulionu.

4. Posyp wszystko szafranem, papryką wędzoną, solą i pieprzem.Dodaj sok z cytryny, a gdy potrawa zacznie wrzeć, wsyp ryż. Poruszaj patelnią, bo ważne jest, aby ryż rozłożył się równomiernie. Od tej pory już nie mieszaj, warstwa ryżu ma przywrzeć do patelni.

Reklama

5. Po około 15-20 minutach, gdy ryż będzie gotowy, wyłącz gaz, ale jeszcze nie zdejmuj z kuchenki. Posyp danie posiekaną natką. Na stole połóż podkładkę i na niej ustaw patelnię. Najlepsza część dania to ta z przypieczonym ryżem.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy