Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Paella walencjańska

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • sól
  • 150 g mrożonego groszku
  • czerwona papryka
  • 500 g ryżu do paelli
  • natka pietruszki
  • szafran
  • 250 g schabu
  • pomidor
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 sztuk podudzia z kurczaka
  • cebula
  • 2 opakowania po 200 g mieszanych owoców morza
  • 150 g fasolki szparagowej
  • pieprz
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Reklama

Pomidory obrać ze skórki, miąższ drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, paprykę w paski. Schab pokroić w kostkę, podudzia z kurczaka natrzeć solą i pieprzem.

Na rozgrzanym oleju obsmażyć podudzia z kurczaka (4-5 minut) zdjąć. Następnie smażyć schab (2-3 minuty), zdjąć z patelni. 2-3 minuty smażyć owoce morza, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć pomidory, fasolkę, paprykę, cebulę i czosnek. Smażyć 3-4 minuty cały czas mieszając.

Na patelni do paelli umieścić: ryż, łyżeczkę soli, szafran, przesmażone warzywa i groszek. Wlać 0,25 l wody i zagotować. Mięso i owoce morza ułożyć na ryżu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec 25-30 minut. Po wyjęciu przykryć ściereczką i odstawić na 7-8 minut. Dekorować natką.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje