Reklama

Pączki z mlekiem skondensowanym

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1/4 szklanki oleju
  • cukier puder
  • olej do smażenia

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na minimum godzinę, aż wyrośnie.

2. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Pokrój je w prostokąty o bokach 3x5 cm. Przykryj i zostaw na 40 minut.

3. Rozgrzej w głębokim rondlu olej. Wrzucaj partiami pokrojone ciasto i smaż na złoto z dwóch stron (pączki muszą być całkowicie zanurzone w tłuszczu). Odsącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawaj jeszcze ciepłe, oprószone odrobiną cukru pudru.

Zobacz również:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy