Reklama

Pączki wiedeńskie

Chętnie sięgamy po nie w, cukierni nie wiedząc jak łatwo zrobić je samemu.

Składniki

  • szklanka wody
  • 100 g masła
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • olej

Składniki na lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień i na wrzątek jednym ruchem wsyp mąkę. Ucieraj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. 

2. Ciasto przełóż do misy miksera i zmiksuj z jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej. 

3. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm, posmaruj je olejem. Na każdy wyciśnij kółka ciasta o średnicy 7 cm. 

4. Rozgrzej olej do temp. 180ºC. Partiami wkładaj pączki (papierem do góry, po minucie go usuń) i smaż po 5 minut z każdej strony. Następnie wyjmij i odsącz na bibule. 

5. Cukier puder rozetrzyj z 3 łyżkami gorącej wody, do momentu uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Polej nim przestudzone pączki.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy