Reklama

Owocowy obiad i deser

Wybierz coś dla siebie z bogactwa czerwonych smakołyków!

Truskawki jadamy często utarte z cukrem. Czasem dokładamy do nich śmietanę lub miksujemy z jogurtem. Pierwsze maliny najlepiej smakują prosto z krzaka, a czereśnie - z drzewa. Później warto poświęcić tym owocom odrobinę więcej uwagi, żeby przygotować z nich pyszny, letni posiłek.

Dlatego prezentujemy kilka prostych przepisów nie tylko na desery z czerwcowych owoców, ale także na zupę i pierogi leniwe, które zachwycą najmłodszych. Wybierz się na bazarek i kup świeże, sezonowe produkty. Oczaruj domowników i gości oryginalnymi potrawami.

Leniwe z malinami

Składniki na 4 porcje: 10-15 dag malin, 40 dag twarogu, 3 jajka, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 2 dag bułki tartej, 2 dag masła, 15-20 dag bitej śmietany.

Reklama

Przygotowanie: Maliny oczyść, umyj dokładnie, a następnie zmiksuj owoce (kilka zostaw). Ser przeciśnij przez praskę, dodaj żółtka, zmiksowane maliny i mąkę. Ubij białka na sztywną pianę, dołóż do masy i delikatnie wymieszaj. Z ciasta uformuj cienki wałek (ok. 2 cm średnicy). Pokrój skośnie w małe kluski. W szerokim, płaskim garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj kluski na wrzątek, tak żeby nie przerwać wrzenia i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane "leniwki" wyciągaj z wody łyżką cedzakową i układaj na talerzach. Podawaj polane bułką tartą zrumienioną na maśle i bitą śmietaną. Udekoruj malinami.

Szybki tort z malinami

Składniki: gotowy spód biszkoptowy czekoladowy, serek mascarpone, 2 kubeczki śmietanki kremówki, 50 ml koniaku, 1/2 szklanki cukru pudru, zapach arakowy, cukier waniliowy, 3 łyżeczki żelatyny, 20 dag malin, gotowa polewa z gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: Żelatynę zalej niewielką ilością wody, kiedy spęcznieje rozpuść podgrzewając. Serek mascarpone zmiksuj z koniakiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz 1/2 kubeczka śmietanki i odrobiną zapachu. Resztę śmietanki ubij na sztywno. Wymieszaj z masą serowa. Połącz z żelatyną. 3 łyżki kremu rozsmaruj na biszkopcie. Posyp malinami i zalej resztą kremu. Ochłodź. Stop polewę i wyciskając ją cienkim strumieniem zrób na torcie kratkę. Udekoruj malinami.

Zupa truskawkowa

Składniki na 4 porcje: 10 dużych truskawek, szklanka wody, 2 łyżeczki słodkiej śmietanki, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, makaron nitki.

Przygotowanie: Dokładnie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Zagotuj wodę z cukrem i dodaj do niej truskawki. Doprowadź do wrzenia. Ugotowane owoce przetrzyj przez sito lub zmiksuj i schłódź. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Mąkę dodaj do lekko schłodzonych przetartych owoców i dokładnie wymieszaj. Ponownie zagotuj. Dodaj śmietankę. Makaron ugotuj do miękkości (jeśli lubisz w lekko osolonym wrzątku) i rozdrobnij widelcem lub pokrój na krótkie nitki. Wymieszaj z zupą. Natychmiast podawaj.

Letni pudding

Składniki na 6 porcji: 1 kg mieszanki malin i porzeczek, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 35 dag białego chleba, 2-3 gałązki melisy.

Przygotowanie: Odłóż 10 dag owoców, pozostałe wsyp do rondla. Dodaj cukier biały i waniliowy oraz 100 ml wody. Zagotuj, wyjmij owoce łyżką cedzakową, nie wylewaj syropu. Chleb pokrój w cieniutkie plasterki. Każdy z nich nasącz syropem. Chlebem wyłóż 6 filiżanek o pojemności 200 ml. Na pieczywo wyłóż owoce i przykryj resztą chleba, a następnie owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 8 godz. Wyłóż na talerzyki deserowe. Udekoruj odrobiną bitej śmietany, melisą i odłożonymi owocami.

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: styl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy