Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Owocowo-lodowa terrina

Przepis proponuje Jenny z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”.

Składniki

  • 1 duże ciasto biszkoptowe
  • 30g truskawek, 30g jagód i 30g malin
  • 2 litry lodów waniliowych

Składniki na przybranie

  • 250g mrożonych malin
  • 200g mrożonych lub świeżych jagód
  • 200g pokrojonych truskawek
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru


1. Wyłóż 900-gramową formę do pieczenia folią spożywczą tak, by nieco wystawała - żeby można było nią przykryć deser z góry.

Reklama

2. Zrób warstwę lodów na dnie formy a na wierzchu umieść kilka cienkich plastrów biszkoptu.

3. Przykryj to warstwą truskawek, jagód i malin.

4. Przykryj owoce lodami i zrób kolejną warstwę, aż do samej góry formy.

5. Delikatnie przyciśnij, żeby wypełnić wszystkie dziury.

6. Zawiń w folię spożywczą.

7. Włóż wszystko do zamrażarki, aż porządnie zamarznie.

8. Wyjmij z zamrażarki 15 minut przed podaniem

9. Zanurz na chwilkę w gorącej wodzie i wyłóż z folii na tacę.

10. Przyozdób owocami i posyp cukrem pudrem.

Wskazówka: Zanurz nóż w gorącej wodzie, żeby łatwiej się kroiło.


 Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

 Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

 Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".

 "Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"

Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network.




Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje