Reklama

Reklama

Owoce pod kruszonką

Ten deser wspaniale smakuje z kulką lodów waniliowych. Pasują do niego wszelkie drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki...

Składniki na kruszonkę

  • 15 dag mąki krupczatki
  • 3 łyżki grubego cukru trzcinowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3-4 łyżki masła lub oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej

Składniki na spód

  • 8 dużych dojrzałych śliwek
  • 2 jabłka deserowe
  • 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 100 ml soku pomarańczowego

Owoce umyć, osuszyć. Jabłka pokroić w ósemki, nasiona usunąć. Śliwki przepołowić, wydrylować, przełożyć do rondla, zalać sokiem, oprószyć cukrem. Dusić ok. 4 min bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Podduszone śliwki przełożyć do czterech żaroodpornych miseczek i obłożyć kawałkami jabłek. 

Składniki kruszonki dobrze wymieszać, potem wyrobić palcami tak, by powstały mniejsze i większe grudki. Kruszonką obsypać przygotowane wcześniej owoce w miseczkach. Naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC na ok. 20-30 minut. Gdy wierzch się zrumieni, uczta gotowa. Deser smakuje najlepiej na ciepło.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje