Przejdź na stronę główną Interia.pl

Owoc bogów - mango. Jak wybrać to najlepsze?

W Indiach, gdzie uprawia się je od ponad czterech tysięcy lat, nazywane jest owocem bogów.

Choć na świecie uprawia się ponad 1000 odmian tego owocu, w sklepach znajdziesz ich tylko kilka. Ale na pewno warto włączyć je do swego menu, bo jest zdrowe i smaczne. 

Reklama

Mango znane jest z wielu kulinarnych wcieleń. Jego delikatny, niemal kremowy miąższ, który upaja lekko perfumowanym zapachem i smakiem, może służyć jako składnik sałatek, przystawek z wędlin, potraw z owoców morza oraz jako dodatek do pieczonych mięs. 

Owoc ten można konserwować, a suszone plastry dodawać do sosów. Służy także do wyrobu marynat, sals i dipów. Bardzo lubi towarzystwo przypraw korzennych, na przykład imbiru. Można także doprawiać solą, chili i sosem sojowym. 

Wiele zalet 

Jak większość tropikalnych owoców, mango jest skarbnicą soli mineralnych, witamin z grupy B, C, A, PP, a także mikroelementów, takich jak magnez, potas, wapń czy miedź. Zawiera również duże ilości cynku, który wpływa na wydzielanie serotoniony - neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobry nastrój.

Salsa z mango 

Papryczkę chili rozetnij na pół. Wyrzuć pestki i wytnij białe części miąższu. Pozostałą część, wraz z czerwoną cebulą, pokrój w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę i paprykę wymieszaj z sokiem z limonki oraz startą z niej skórką i oliwą z oliwek. Mango obierz, odkrój miąższ od pestki i pokrój w centymetrową kostkę. Dorzuć pokrojone mango do połączonych z oliwą papryczek i cebuli. Wymieszaj i odstaw na dziesięć minut do przegryzienia się smaków. 

Podawaj do grillowanego albo pieczonego mięsa, kurzych skrzydełek, krewetek królewskich, paluszków krabowych i warzywnych czipsów. Salsa jest wyśmienita również do twardych, aromatycznych serów. 

Ciekawostki dotyczące mango:

Przy zakupie zwróć uwagę na świeżość owocu. Wybieraj mango z niepomarszczoną skórką, o aromatycznym zapachu. Kupuj dojrzałe egzemplarze, których miąższ lekko ugina się pod palcami. Wybarwienie owocu jest zależne od jego odmiany.

Indyjski sposób jedzenia mango to ugniatanie owocu, aż miąższ zamieni się w rzadką pulpę, a przy potrząsaniu owocem, usłyszymy lekkie chlupotanie. Wtedy odrywa się korzonek i przez powstałą dziurkę wypija gęsty sok. 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje