Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ostatki: Golonka czy bigos?

Zgodnie z tradycją karnawał żegnamy suto.

Golonka w piwie i miodzie

Składniki na 4 porcje: 1 duża golonka, 1 większa cebula, 2 małe marchewki, 1 mniejsza pietruszka, kawałek selera, sól, 2 liście laurowe, po łyżeczce ziarenek czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy, 3 ząbki czosnku. 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka kminku, 500 ml jasnego piwa, 2 łyżki miodu

Reklama

Przygotowanie: Golonkę czyścimy, myjemy. Obraną cebulę kroimy na pół, a obraną włoszczyznę na większe kawałki. Włoszczyznę, cebulę i wszystkie przyprawy wrzucamy do gotującej się w dużym garnku, osolonej wody. Wkładamy golonkę i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, 60 minut.

Obrany czosnek miażdżymy z solą i mieszamy z oliwą. Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka i osuszamy. Nacieramy oliwą, posypujemy kminkiem i układamy w brytfannie. Wlewamy niewielką ilość piwa i pieczemy w piekarniku o temperaturze 190°C, od czasu do czasu podlewając wypieczonym sosem i piwem. 4. Miód rozprowadzamy łyżką piwa. Miękką golonkę smarujemy miodem i dopiekamy do przyrumienienia.

Bigos z winem

Składniki na 4 porcje: 500 g kapusty kwaszonej, pół główki kapusty białej, 4 suszone grzyby, 600 g mięsa mieszanego (wieprzowiny, wołowiny, drobiu itd.), 150 g boczku wędzonego, 200 g kiełbasy, 1 cebula, 1 łyżka mąki, sól, 2 łyżki oleju, szczypta cukru, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka czerwonego wina.

Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę białą gotujemy razem z rozdrobnionymi grzybami 40 minut w małej ilości wody. Mięso solimy, obsmażamy na oleju, wkładamy do kapusty kwaszonej, zalewamy małą ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy skwarki, nie rumieniąc ich. Przekładamy skwarki do kapusty, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, wsypujemy mąkę i przyrządzamy zasmażkę.

Obie kapusty łączymy, dodajemy pokrojone mięso i obraną ze skórki, pokrojoną kiełbasę, zasmażkę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy na małym ogniu, aż wyparuje nadmiar wywaru. Przed podaniem wlewamy szklankę czerwonego wina, dobrze mieszamy, przykrywamy i chwilę czekamy, aby bigos przeszedł smakiem i zapachem wina.



Dowiedz się więcej na temat: golonka | bigos | dania na ostatki | ostatki

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje