Przejdź na stronę główną Interia.pl

Oscypek na pieczonym jabłku ze śliwkami z patelni

Na patelni podgrzewamy ziarna kminku, przekładamy do mniejszego naczynia i jeszcze gorące zalewamy olejem rzepakowym. Odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki

  • 1 łyżeczka kminku całego np. marki Prymat
  • 5 jabłek
  • 1 oscypek
  • 80 g masła klarowanego
  • 100 g miodu akacjowego
  • 500 g śliwek węgierek
  • 100 ml cydru
  • olej rzepakowy
  • do smaku: pieprz czarny grubo mielony np. marki Prymat

Jabłka kroimy w plastry, usuwamy gniazda nasienne. Oscypek kroimy w plastry o takiej samej grubości co jabłka. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim jabłka na złoto. Jabłka zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie podsmażamy oscypek.

Reklama

Na drugiej patelni lekko karmelizujemy miód. Dodajemy połówki śliwek, podlewamy delikatnie cydrem i chwilę odparowujemy. Na talerzu układamy plastry jabłek, na to plastry oscypka i śliwki. Całość skrapiamy olejem z kminkiem i posypujemy pieprzem.

Przepis pochodzi z książki "Doradca smaku 3"


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje