Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Orzechowiec

Idealny deser na jesienne popołudnia

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 24

Składniki

  • 2 szklanki cukru
  • 300 g masła
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 jaja
  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g orzechów ziemnych
  • szklanka śmietanki

Sposób przygotowania:

1. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kawę, studzimy. Masło ucieramy z 3/4 szklanki cukru. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem z kawą dodajemy do masy maślanej i wyrabiamy ciasto. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w 175ºC, studzimy. 

2. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki. Na patelnię przekładamy pozostały cukier, dodajemy pięć łyżek wody i karmelizujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, aby odparował nadmiar płynu. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Orzechy w karmelu wykładamy równomiernie na ostudzone ciasto. Kroimy na porcje i podajemy. 

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: orzechowiec | ciasto orzechowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje