Przejdź na stronę główną Interia.pl

Orzechowe pierniczki z lukrem

Pachnące pierniki.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka zmielonych na pył orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 torebka przyprawy do pierników
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • olejek pomarańczowy
  • pół szklanki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • białko jaja

Przygotowanie

Reklama

Wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodaj miód, cukier, przyprawę do piernika, jajka, olejek pomarańczowy oraz miękkie masło. Wyrób elastyczne ciasto.

Rozwałkuj je na grubość około 5 mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wytnij pierniczki foremkami, ułóż na wyłożonej papierem blasze. Pamiętaj o zachowaniu odstępów.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. włóż pierniczki i piecz przez około 10-12 minut. Ostudź.

Wymieszaj dokładnie cukier puder z białkiem. Dodaj wybrane kolory barwników. Lukier powinien być gęsty, aby nie spływał z pierniczków.

Udekoruj ciasteczka lukrem. Tak ozdobione włożone później do ładnej puszki lub ozdobnego słoika są doskonałym prezentem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama