Przejdź na stronę główną Interia.pl

Orzechowe batoniki, idealne dla zestresowanych

To doskonały deser dla osób: zestresowanych, ciężko pracujących, wyczerpanych i uczących się. Wszytko dzięki pierwiastkom zawartym w orzechach. Żelazo i potas przyjmowane regularnie wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy.

Czas przyrządzenia: 30
Składniki dla: 10

Składniki

  • 2 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 i ½ łyżki masła lub margaryny
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Orzeszki upraż na suchej, mocno rozgrzanej teflonowej patelni. Do rondelka wsyp cukier i wlej miód. Podgrzewaj na małym ogniu ok. 20 min, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. 

Zdejmij z ognia, wsyp sodę oczyszczoną oraz 1 łyżkę masła lub margaryny. Energicznie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsyp orzeszki. Dokładnie wymieszaj, by karmel przykrył orzeszki. 

Foremkę lub prostokątne naczynie posmaruj pozostałym tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. 
Wyłóż masę karmelowo-orzechową, wierzch wyrównaj łyżką (trzeba to robić szybko, gdyż karmel natychmiast zastyga). Wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój na nieduże batoniki. Rada: Dno foremki można wyłożyć waflami. 

Część orzechów można zastąpić suszoną żurawiną oraz pestkami dyni czy słonecznika. Można też dodać popping, czyli preparowane (jakby nadmuchiwane) ziarna, np. jaglane lub amarantusa. Przygotowanie (bez 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: Styl.pl | baton

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje