Przejdź na stronę główną Interia.pl

Orzechowa strucla

Składniki ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 3 dag drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 15 dag masła

Składniki nadzienie

  • 30 dag posiekanych orzechów
  • słoik prażonych jabłek
  • po 3 łyżki miodu i śmietany

Mąkę przesiej do miski i zrób wgłębienie. Wsyp tam łyżeczkę cukru, wlej trzy łyżki ciepłego mleka i wkrusz drożdże. Przykryj ściereczką, owiń i odstaw, by drożdże dobrze wyrosły.

Reklama

Jajka wbij do miski, roztrzep. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj je i pozostałe składniki, oprócz masła. To ostatnie stop i przestudź. Ciasto wyrób na gładką masę, dodając płynny tłuszcz. Ponownie wyrabiaj przez chwilę, by odchodziło  od ręki. Odstaw je w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką, by wyrosło. Podziel na dwie części.

Orzechy posiekaj na kawałki, wymieszaj z miodem i śmietaną. Ciasto rozwałkuj cienko na dwa prostokąty. Posmaruj je masą orzechową i prażonymi jabłkami. Zwiń w rolady. Ostrym nożem przetnij na pół, zostawiając jeden koniec nieprzecięty.

Potem obie połówki owijaj wokół siebie tak, by powstała strucla. Ułóż ją w formie wyściełanej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika.  Piecz 40 minut w temp. 180˚C. Potem wystudź i pokrój na porcje.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje