Reklama

Reklama

Oryginalny sznycel wiedeński

Podczas smażenia panierka może odstawać od mięsa. Tak ma właśnie być, to specyficzna cecha sznycla wiedeńskiego.

Składniki

  • 4 kotlety cielęce (po ok. 15 dag)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tłustego mleka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 15 dag bułki tartej
  • 20 dag klarowanego masła
  • 4 gałązki koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sznycle wkładać pojedynczo do torebki foliowej, dobrze rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Przykryć, włożyć do lodówki na pół godziny. 

2. Jajka umyć, wybić do miski, roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. 

3. Na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą. 

4. Kotlety panierować najpierw w mące, następnie w masie jajecznej, na końcu w bułce tartej. 

5. Na dwóch dużych patelniach rozgrzać po 10 dag masła klarowanego, smażyć kotlety z każdej strony na średnim ogniu po 4 minuty. 

6. Udekorować koperkiem i plasterkiem cytryny. Można podawać z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje