Reklama

Orientalny tuńczyk w sezamie

Szukasz oryginalnego przepisu na obiad? Wypróbuj naszą orientalną propozycję!

Składniki

  • 600 g świeżego tuńczyka
  • 1 łyżki sezamu białego
  • 1 łyżki sezamu czarnego

Składniki na marynatę

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 posiekany pęczek kolendry
  • 1 mała łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
  • sok z jednej limonki

Składniki dodatkowe

  • 100 ml sosu kabayaki
  • 4 łyżeczki marynowanego białego imbiru
  • świeże zioła do dekoracji
  • 4 łyżki glonów wakame
  • 4 łyżki marynowanego ananasa
  • 4 łyżeczki chrzanu wasabi

Sposób przygotowania:

1. Tuńczyka marynowanego przez ok. 12 godzin pokrój na cztery steki, obtocz boki w wymieszanych ziarnach sezamu, opiecz na rozgrzanej patelni i włóż do piekarnika na 5 minut (temp. 180 C). 

2. Tak przygotowanego tuńczyka podawaj z marynowanym imbirem, chrzanem wasabi, wakame, ananasem, ziołami i skrop sosem kabayaki. 

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy