Przejdź na stronę główną Interia.pl

Orientalna zupa z awokado

Składniki na 4 porcje

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 małe pory
  • 2 zielone papryczki jalapeno
  • 3 rzymskie pomidory
  • 300 g filetów z kurczaka
  • oliwa
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 4 gałązki kolendry
  • 2 awokado
  • sok z limonki
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminku

1. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Umyte pory kroimy w niezbyt grube pierścienie, a pomidory w niedużą kostkę. Papryczki jalapeno przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy.

Reklama

2. Filety krótko płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.

3. W garnku rozgrzewamy oliwę. Przekładamy cebulę i czosnek, krótko podsmażamy. Dodajemy papryczkę i smażymy jeszcze pół minuty. Zalewamy bulionem,  wrzucamy mięso, pokrojonego pora, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i gotujemy na małym ogniu 12-15 minut.

4. Ugotowane mięso wyjmujemy z bulionu, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do zupy. Dodajemy pokrojone pomidory, sok z limonki i gotujemy jeszcze 3-5 minut.

5. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżki wyciągamy miąższ, który kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zupy, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą. Zupę porcjujemy do misek, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy.

Reklama

Reklama