Reklama

Orecchiette z buraczkowym pesto

Jędrny makaron z jedwabiście kremowym, aromatycznym sosem – oto przepis na szybkie, nieskomplikowane i pełne smaku danie.

Składniki

  • 500 g makaronu orecchiette (muszelki)
  • 3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj. Ugotuj je lub upiecz do miękkości. Wystudź. Obierz i pokrój w kawałki. Czosnek obierz. Makaron ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. 

2. Buraki zblenduj z czosnkiem, orzechami, serem i sokiem z cytryny. Gdyby pesto było zbyt gęste, dolej nieco oliwy. Dopraw je solą i pieprzem. Makaron osącz. Wymieszaj z buraczanym pesto. Wyłóż na talerze. Udekoruj orzechami i bazylią albo posyp pokruszonym kozim serem. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy