Przejdź na stronę główną Interia.pl

Omlet z ziołami i żółtym serem

Jeśli chcesz zjeść smaczne, zdrowe i sycące śniadanie, sięgnij po jajka.

Składniki

  • 10 dużych jaj
  • pół pęczka bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka masła
  • 150 g ulubionego żółtego sera
  • pęczek rzodkiewek
  • 150 ml mleka

Przygotowanie:

Reklama

Umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki. Porwij listki bazylii. Rozbij jaja w dużej misce. Wlej mleko i dokładnie połącz przy użyciu trzepaczki. Posól.

Na dużej patelni o nieprzywierającej powierzchni rozpuść łyżkę masła. Wylej masę na rozpuszczony gorący tłuszcz.

Po kilku sekundach posyp masę jajeczno-mleczną bazylią i natką pietruszki. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach i posyp nim omlet.

Po 3-4 minutach, gdy masa się zetnie, delikatnie podważ ją szpatułką i złóż omlet na pół. 8. Umyj i oczyść rzodkiewki. Pokrój je w kostkę.

Wyłóż omlet na talerz, oprósz świeżo mielonym pieprzem oraz udekoruj rzodkiewkami. Podawaj gorący. Smacznego!

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje