Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Omlet z rybą

Pomysł na nietypowe śniadanie? Wypróbuj ten przepis na rybny omlet!

Składniki

  • 1 puszka ryb w oleju (sardynki, makrele, śledzie, szprotki),
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki umyć, gotować 20 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić w plastry. 

2. Ryby osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, podzielić na kawałki. 

3. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na suchej patelni, dodać posiekaną cebulę i plastry ziemniaków. Zrumienić, trzymać w cieple. 

4. Jajka roztrzepać z mlekiem i musztardą, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę posiekanego szczypiorku. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć 2 minuty. 

5. Na wierzch omletu wyłożyć ziemniaki z boczkiem i ryby. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Danie jest gotowe, gdy jajko się zetnie. Posypać resztą posiekanego szczypiorku. 

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje